Ga door naar hoofdcontent
Video'sVolgende stap exoskelet

Volgende stap exoskelet

OrganisatieRevalidatie Nederland
Datum1 maart 2016
Duur4:14 minuten
4:14
Afbeelding voor Volgende stap exoskelet

Voor het eerst in Nederland heeft iemand een eigen exoskelet: een robotpak waarmee onder meer mensen met een dwarslaesie kunnen staan en lopen. Ruben de Sain haalde eind vorig jaar de landelijke pers toen hij van de Sint Maartenskliniek zo’n pak twee weken te leen kreeg. Hij startte een crowdfundingactie om zelf een exoskelet te kunnen aanschaffen, met succes. In dit filmpje vertelt hij over zijn ervaringen. Ook revalidatiearts Ilse van Nes komt aan het woord. Zij gaat in op de therapeutische waarde van het exoskelet.

Eerdere stappen

Het exoskelet is in de Nederlandse revalidatiesector voor het eerst gebruikt door Reade. In 2012 liep presentator en spreker Marc de Hond met een testversie, bedoeld om te onderzoeken hoe techniek en gebruiksgemak verder konden worden verbeterd. In 2014 was Heliomare het eerste revalidatiecentrum dat een exoskelet aanschafte om in te zetten in de revalidatie. Ruim 25 mensen hebben daar inmiddels getraind onder begeleiding van een fysiotherapeut. In een internationaal onderzoek worden de effecten van de training onderzocht.

Verdere stappen

Onlangs is aan Roessingh Research & Development en Saxion hogeschool 460.000 euro subsidie toegekend om een zacht exoskelet te ontwikkelen. Door in plaats van harde zachte materialen te gebruiken, moet het robotpak lichter en comfortabeler worden. Zo’n pak kan ook voor andere toepassingen nuttig zijn, bijvoorbeeld bij loopproblemen na een CVA. Het project valt onder het Europese programma Horizon2020 en loopt drie jaar.

Reacties

  Word gratis RM lid

  Maak eenvoudig je eigen RM-account aan en ervaar extra leesvoordelen.

  Meer weten? Klik snel op onderstaande button

  Afbeelding Watersport-als-revalidatiemiddel

  Schrijf je in!

  Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.