Ga door naar hoofdcontent
Video's‘Veel minder rolstoelafhankelijke dwarslaesiepatiënten’

‘Veel minder rolstoelafhankelijke dwarslaesiepatiënten’

OrganisatieSint Maartenskliniek
Datum4 december 2020
Duur11:03 minuten
11:03
Afbeelding voor ‘Veel minder rolstoelafhankelijke dwarslaesiepatiënten’

Een samenwerkingsverband van houding- en bewegingsdeskundigen van het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum wil met baanbrekend onderzoek houding- en bewegingsaandoeningen verhelpen.

Het ICMS (Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology) richt zich op de volle breedte van het houdingen bewegingsspectrum: van onderzoek tot toepassingen in de zorg en het doorrekenen van effecten. ‘Door samenwerking boven onderlinge concurrentie te plaatsen, hebben we een groter budget en kunnen we meer bereiken’, zegt Theo Mulder, kwartiermaker van ICMS.

De vijf partners willen kennis vergroten, maar ook ziekteprocessen afremmen. Zo moet het aantal dwarslaesiepatiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel over tien jaar met tachtig procent zijn afgenomen. Mulder: ‘En binnen vijf jaar kunnen we artrose vroegtijdig opsporen en behandelen met slimme sensoren, biomarkers en bewegingsanalyse, maar ook kunnen we dan beschadigd kraakbeen bij artrose behandelen met injecties in het zieke gewricht. Daarnaast willen we dat over tien jaar motorische revalidatie in de thuissituatie met virtual reality en remote sensing gemeengoed is.’ 

ICMS is een onderdeel van het programma TOPFIT. Op het congres ‘Verder in beweging’ in 2019 vertelde Theo Mulder al over ICMS.

Reacties

  Word gratis RM lid

  Maak eenvoudig je eigen RM-account aan en ervaar extra leesvoordelen.

  Meer weten? Klik snel op onderstaande button

  Afbeelding Watersport-als-revalidatiemiddel

  Schrijf je in!

  Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.