Ga door naar hoofdcontent
Video'sRevalidatie bij cerebrale parese

Revalidatie bij cerebrale parese

OrganisatieRijndam Revalidatie
Datum17 maart 2017
Duur2:55 minuten
2:55
Afbeelding voor Revalidatie bij cerebrale parese

Bij cerebrale parese (CP) is er een hersenbeschadiging ontstaan rond de geboorte of in het eerste levensjaar. De klachten van mensen met CP kunnen sterk verschillen. Het bewegen is altijd aangetast: iemand heeft dan bijvoorbeeld moeite met lopen of de arm- en handfunctie is minder. Daarnaast kunnen er problemen zijn met zien, slikken, spreken en de hersenfuncties. Het tempo kan dan lager liggen, of iemand heeft moeite met plannen of communiceren. Dit beperkt dagelijkse activiteiten zoals het volgen van een opleiding, werken, sporten of onderhouden van vriendschappen.

Veel kinderen met CP revalideren. Door middel van adviezen en oefeningen leren ze hoe ze bepaalde dingen toch kunnen doen, zo nodig met aanpassingen. Dit maakt hun leven makkelijker. Voor jongeren en volwassenen met CP is revalidatie nog beperkt beschikbaar, maar de mogelijkheden groeien. Rijndam Revalidatie in Rotterdam heeft behandelprogramma’s gericht op deze levensfasen, die zijn vormgegeven op basis van gezamenlijk onderzoek met het Erasmus MC.

Dit filmpje laat zien wat revalidatie voor iemand met CP kan betekenen. Lászlò Angyal heeft CP en vertelt hoe zijn behandeling bij Rijndam Revalidatie hem heeft geholpen regie te nemen en zijn volwassen leven in te richten. Revalidatiearts Wilma van der Slot van Rijndam Revalidatie licht de revalidatiebehandeling toe.

Reacties

  Word gratis RM lid

  Maak eenvoudig je eigen RM-account aan en ervaar extra leesvoordelen.

  Meer weten? Klik snel op onderstaande button

  Afbeelding Watersport-als-revalidatiemiddel

  Schrijf je in!

  Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.