Ga door naar hoofdcontent

Fokus

In alle vrijheid gewoon leven met een fysieke beperking? Dat kan met Fokus!

Vrijheid en gewoon leven met een fysieke beperking? Fokus maakt het mogelijk. Een Fokuscliënt woont in een aangepaste, gelijkvloerse woning. De Fokuswoningen liggen verspreid in een woonwijk en worden gehuurd van een woningcorporatie. Fokus verleent ADL-assistentie, 24 uur per dag en zeven dagen per week, op afroep en aanwijzing. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen! Fokus is actief in heel Nederland, met ongeveer 1400 Fokuswoningen verspreid over 98 locaties.

ADL-assistentie

ADL-assistentie is assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), die de cliënt als gevolg van een lichamelijke functiebeperking niet zelf kan doen. Naast persoonlijke verzorging worden ook verpleegtechnische handelingen en hand-en-spandiensten verricht. Het kan gaan om assistentie bij:

 • lichamelijke verzorging
 • aan- en uitkleden
 • verplaatsingen in en om het huis
 • toiletbezoek
 • eten en drinken
 • eenvoudige verpleegtechnische handelingen,
 • waaronder beademing
 • hand-en-spandiensten.

Op afroep en aanwijzing van de cliënt

ADL-assistentie gebeurt op aanwijzing van de cliënt. De assistent voert dus niet alleen uit wat de cliënt vraagt, maar ook op de manier waarop deze dat wil. De cliënt bepaalt zelf hoe hij leeft, in zijn eigen ritme, op zijn eigen manier. Via een alarm-intercomsysteem is de Fokuswoning rechtstreeks verbonden met een hulppost (ADL-eenheid), van waaruit onze ADL-assistenten 24 uur per dag werken.

Voor wie?

Om mogelijk voor een Fokuswoning in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

 • kandidaat heeft een (zware) lichamelijke handicap of een somatische aandoening/beperking;
 • is aangewezen op een rolstoeldoorgankelijke woning. (Er hoeft bij een op redelijke termijn voorzienbare rolstoelafhankelijkheid, bijvoorbeeld als gevolg van een progressieve ziekte, op het moment van aanvraag van een indicatie nog geen sprake te zijn van (volledige) rolstoelafhankelijkheid.);
 • is aangewezen op ten minste vijf uur oproepbare ADL-assistentie per week;
 • is voldoende sociaal zelfredzaam om zelfstandig te wonen, zelfstandig assistentie op te roepen en aanwijzingen te geven. Dit betekent dat als u begeleiding nodig heeft bij het aanbrengen van structuur of het voeren van regie, Fokus niet passend is.

Om een Fokuswoning toegewezen te krijgen geldt een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar oud. Iemand kan in een Fokuswoning wonen met partner, gezin en/of huisdieren.

Kosten?

De cliënt huurt de Fokuswoning van een woningcorporatie. De kosten voor de ADL-assistentie worden vanuit een specifieke subsidieregeling binnen de Wet langdurige zorg betaald en rechtstreeks aan Fokus vergoed. Er geldt geen eigen bijdrage voor cliënten.

Meer weten?

Neem voor meer informatie op werkdagen contact op met ons servicepunt via (050 521 72 72 of kijk op www.fokus.nl.

Bedrijfsgegevens

Hoofdkantoor Fokus
Van Iddekingeweg 33 (bezoekadres)
Postbus 6124 (postadres)
9702 HC Groningen
Afbeelding Fokus

Alles van Fokus