Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSubsidie Provincie Gelderland voor paralympische sporters

Subsidie Provincie Gelderland voor paralympische sporters

Vrijdag 18 februari 2022

Provincie Gelderland geeft een eenmalige subsidie van €80.000 aan het project ‘Talentontwikkeling aangepast sporten Gelderland’. Een nieuw en ambitieus project om een regionaal talentenprogramma te ontwikkelen om talenten met een beperking door te kunnen laten stromen naar de topsport. Landelijk, en dus ook in Gelderland, is de sportparticipatie van mensen met een beperking lager (66%) ten opzichte van sporters zonder beperking (80%). Kijk je naar de doorstroom naar de topstort, dan is dit verschil nog veel groter. In de afgelopen jaren bedraagt het aantal jonge talenten met een beperking dat door Topsport Gelderland begeleid wordt, ongeveer 50 van de in totaal 700 sporttalenten (7%).

In 2021 startte provincie Gelderland met het project: ‘Uniek groot worden in Gelderland’. De Gelderse Sport Federatie (GSF) voert dit project uit. Doel van dit project is dat meer Gelderse talenten binnen het aangepast sporten worden ontdekt en de kans krijgen om hun talent verder te ontwikkelen. Een extra ambitie van de provincie is dat deze talenten kunnen doorstromen naar de opleidingsprogramma’s van nationale sportbonden en de internationale top.

‘‘Veel sporttalenten met een beperking stromen niet door naar de topsport, terwijl die wens en ambitie er bij de sporters wel is. Verandering hierin gaat niet vanzelf, dat verdient extra aandacht en daar gaat dit regionale talentenprogramma voor zorgen. Het is een unieke aanpak die nog nergens anders in Nederland bestaat.’’

Gedeputeerde Jan Markink

De eenmalige subsidie is bedoeld om de ambitie voor een regionaal talentenprogramma waar te maken. Ook dit voert de GSF uit samen met Topsport Gelderland en andere partners zoals NOC*NSF en verschillende sportbonden. De GSF gebruikt de subsidie om een netwerk op te zetten waarin betrokken partijen rondom aangepaste sport met elkaar samenwerken en waarin zij kennis, kunde en faciliteiten delen. Dit zijn onder andere partijen binnen het onderwijs, zorg en revalidatie en sportaanbieders. Het doel van dit netwerk is het ontwikkelen van het regionaal talentenprogramma en het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod voor talenten aangepaste sport. Het nieuwe talentenprogramma ondersteunt talenten met een beperking in hun ontwikkeling als topsporter. Het talentenprogramma gaat minimaal vijf topsporttalenten opleiden in een Paralympische sport. Daarna stromen de sporters door naar de nationale topsportprogramma’s. ‘Talentontwikkeling aangepast sporten Gelderland’ start in 2022 en duurt tot en met 2024. Gedeputeerde Markink: “Wij verwachten dat na 3 jaar van het regionaal talentenprogramma het percentage Gelderse topsporters met een beperking gestegen is van 7% naar 10% (75 talenten met een beperking). Dan kunnen we bij de volgende editie van de Paralympische Spelen in Parijs hopelijk meer Gelderse talenten toejuichen!”

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten