Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRevalidatie Nederland pleit in Nieuwsuur voor passende post-covidzorg

Revalidatie Nederland pleit in Nieuwsuur voor passende post-covidzorg

Zondag 30 mei 2021Afbeelding Revalidatie Nederland pleit in Nieuwsuur voor passende post-covidzorg

Nieuwsuur wijdt zondag 30 mei een uitzending aan de zorgkosten voor Long-Covid of het Post Covid Syndroom. Zorgverzekeraars vrezen voor een toestroom van coronapatiënten bij commerciële aanbieders (Zelfstandige Behandel Centra) van Medisch Specialistische Revalidatie (MSR). In de uitzending hekelen zorgverzekeraars voorbeelden van onnodig kostbare herstelzorg door deze ZBC’s.

Directeur Martijn Klem van Revalidatie Nederland geeft in de uitzending duidelijk aan dat medisch specialistische revalidatiezorg er is voor de meest complexe zorgvragen. Revalidatie Nederland neemt afstand van gevallen waarin patiënten onnodig complexe herstelzorg krijgen aangeboden.

“De cijfers laten tot nog toe zien dat slechts 2-5% van de post-covidpatienten zo’n complexe behandeling nodig heeft. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die niet alleen te kampen hebben met zwaar lichamelijk lijden, maar ook forse cognitieve en mentale problemen hebben.”

“Mede dankzij de ‘stepped-care’ aanpak in revalidatiezorg, zorgen wij ervoor dat andere post-covidpatiënten met een eenvoudiger zorgvraag thuis worden behandeld door de eerste lijn, huisartsen en fysiotherapeuten”, legt Klem uit. “Dat is niet alleen prettiger voor de patiënt, het voorkomt ook onnodig hoge zorgkosten.”

Klem juicht het toe dat zorgverzekeraars uitwassen in coronazorg hard aanpakken. “Dit past bij de principes en onderlinge afspraken van onze leden. Zij leveren goede zorg tegen maatschappelijk verantwoorde kosten en richten zich niet op winstmaximalisatie. Wanneer andere aanbieders onterecht dure of complexe zorg bieden aan Covid-patiënten die ook dicht bij huis behandeld kunnen worden, dan schaadt dat de sector.”

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten