Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKoninklijke Onderscheiding voor Pauline Aarts

Koninklijke Onderscheiding voor Pauline Aarts

Donderdag 14 april 2022

Op woensdag 13 april 2022 kreeg Pauline Aarts uit Beek een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal reikte deze onderscheiding uit. Dit deed hij bij een minisymposium ter gelegenheid van het 40 jaar jubileum en afscheid van Pauline bij haar werkgever de Sint Maartenskliniek. Pauline Aarts is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Pauline Aarts zorgde voor innovatie en vernieuwing in de Kinderrevalidatie. Ze is een boegbeeld in het hele Nederlandse domein van de kinderrevalidatie. Ze heeft de kinderergotherapie met veel enthousiasme ontwikkeld. Eerst als ergotherapeut in de zorg, later in combinatie met een rol als wetenschappelijk onderzoeker en in de laatste jaren als manager.

De piratengroep

Pauline heeft landelijk en internationaal een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van een kindvriendelijke versie van “Forced use” therapie bij jonge kinderen met cerebrale parese (CP). Dit in de vorm van de inmiddels alom bekende “Piratengroep”.

Spelenderwijs trainen

Vanuit dit Piratenconcept stimuleren ergotherapeuten en fysiotherapeuten kinderen met een hersenbeschadiging (CP) spelenderwijs om de arm die ze minder goed kunnen gebruiken intensief te trainen. leder kind krijgt in de groep activiteiten aangeboden, passend bij de individuele mogelijkheden. Om zo de aangedane arm en hand beter, meer of gemakkelijker te kunnen gebruiken.

Ontwikkeld en onderzocht

Dit programma, waar vele patiëntjes baat bij hebben, heeft Pauline in belangrijke mate zelf ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht. Ze is hierop in 2010 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Het Piratenconcept is ondertussen in twaalf revalidatiecentra in Nederland succesvol geïmplementeerd.

VOAA-DDD

Naast de ontwikkeling van het Piratengroep-programma heeft Pauline Aarts ook een nieuwe diagnostische test ontwikkeld om de resultaten ervan op het bewegingsgedrag van het kind goed te kunnen meten: de VOAA-DDD. Ook dit onderzoek maakte deel uit van de promotie. Zowel de Piratengroep als de VOAA-DDD genieten inmiddels veel belangstelling in binnen- en buitenland.

Wetenschappelijke publicaties

Gerenommeerde tijdschriften op het gebied van de revalidatiegeneeskunde hebben regelmatig wetenschappelijke publicaties van Pauline geplaatst. Ook heeft ze veel nationale en internationale presentaties mogen houden. Hiermee zorgde ze inhoudelijk voor steeds nieuwere inzichten in behandelopties.

Schrijf je in!

Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Gesponsorde berichten