Ga door naar hoofdcontent
NieuwsHandbikers veroveren de Kaunertaler Gletsjer

Handbikers veroveren de Kaunertaler Gletsjer

Dinsdag 28 juni 2022

Afgelopen donderdag 23 juni vond de achtste editie plaats van de HandbikeBattle in het Oostenrijkse Kaunertal. Het evenement kon na een pauze van twee jaar vanwege Corona weer plaatsvinden. Meer dan 100 handbikers met een lichamelijke beperking gingen de strijd aan met de indrukwekkende berg en zichzelf. De deelnemers en de organisatie kijken terug op een mooie en succesvolle editie van de HandbikeBattle.

Burgemeester Christian Kalsberger gaf rond 9.15 uur het startsein bij het tolhuisje van de Kaunertaler gletsjerweg. De lange stoet van handbikers en hun begeleiders trok vervolgens door het berglandschap, langs grazend vee naar het stuwmeer. De atleten legden een parcours af van 20 kilometer, met een hoogteverschil van 1.000 meter, volledig op armkracht.  

Resultaten

De Duitse Julia Dierkesmann won met een tijd van 1:58:46.68 vóór Miranda Wevers en Lenneke van der Zanden, beiden uit Nederland. Bij de mannen was Sander Koomen uit Nederland de  snelste met een tijd van 1:30:05.30.  Tweede werd de Italiaan Marco Leti. De derde plaats ging naar de Nederlander Marcel van Huissteden. Daarnaast deden 14 teams van Nederlands revalidatiecentra mee aan de HandbikeBattle. De eerste plaats ging naar de Libra Bikers, gevolgd door de Hoogstraat Highlanders en de derde plek was dit jaar voor Team Capital.

HandbikeBattle

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam in 2013 het initiatief voor de HandbikeBattle. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de HandbikeBattle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Ze ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan ze denken, en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken.

De meeste deelnemers verblijven in het Kaunertal bij Hotel Weisseespitze en Haus Renate. In deze gastverblijven vindt een ander belangrijk aspect van de HandbikeBattle plaats. Mensen die – recent of al langer geleden – een lichamelijke beperking hebben opgelopen zijn daar een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen, zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

2023

Volgend jaar vindt de Handbike Battle plaats van 18 tot en met 25 juni. De race naar de Ochsenalm vindt plaats op donderdag 22 juni. Inschrijven kan vanaf januari via www.handbikebattle.nl.

Schrijf je in!

Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Gesponsorde berichten