Ga door naar hoofdcontent
NieuwsCommuniCare verbetert communicatie voor mensen met afasie

CommuniCare verbetert communicatie voor mensen met afasie

Maandag 3 oktober 2022

Op zaterdag 1 oktober startte de Week van de Afasie. Binnen het zorgsysteem ondervinden veel personen met afasie moeite met de communicatie met zorgprofessionals. In het onderzoeksproject CommuniCare, waar onderzoekers van de Hogeschool Utrecht (HU), HAN University of Applied Sciences en Thomas More Hogeschool bij betrokken zijn, werd een training ontwikkeld om de communicatie voor personen met afasie te verbeteren.

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een beroerte. In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie. Personen met afasie ondervinden problemen bij het begrijpen en uiten van taal. Dat is niet alleen lastig voor diegene zelf, maar ook voor de gesprekspartner. Tijdens de Week van de Afasie geeft initatiefnemer AfasieNet met het thema “afasie zoekt verbinding” bekendheid aan afasie en laat het zien hoe deze taalbeperking mensen in heel Nederland raakt.

Minder passende zorg

“Voor veel mensen is het lastig om zich te verplaatsen in mensen met afasie. Vaak omdat de meesten weinig kennis hebben over deze beperking. Ook in zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen met de naasten en de zorgprofessionals. Dit maakt het voor de persoon met afasie lastig om deel te nemen aan gesprekken. Ze hebben daardoor een verhoogde kans op het ontvangen van minder passende zorg”, vertelt Maren van Rijssen, onderzoeker aan HU binnen het CommuniCare project.

Trainingen voor zorgprofessionals en informatie voor naasten

Binnen het project CommuniCare hebben onderzoekers aan zorgprofessionals en patiënten gevraagd wat ze nodig hebben om de communicatie te verbeteren. Zorgprofessionals en onderzoekers hebben samen verschillende producten ontwikkeld om de communicatie voor mensen met afasie te verbeteren. Zo is er op Afasienet een digitaal informatiepunt ingericht waar naasten van mensen met afasie kunnen lezen over de gevolgen van de aandoening en wat ze kunnen verwachten in het zorgtraject.

Ook ontwikkelde de projectgroep een speciale post-bachelor cursus CommuniCare voor zorgprofessionals waarin zij leren de communicatie tussen personen met afasie, de zorgprofessional en naasten te verbeteren. De tweedaagse cursus bestaat uit een combinatie van scholing, ontwikkeling van communicatie ondersteunende hulpmiddelen en inbedding van de principes van de interventie in het beleid van de zorginstelling.

“In de praktijk zie ik nog te vaak dat bijvoorbeeld ziekenhuizen en revalidatiecentra, waar personen met afasie behandeld worden, niet toegerust zijn om goed te kunnen communiceren met deze personen. Hoog tijd om hier werk van te maken”, zegt van Rijssen.

Meer over het project CommuniCare en de onderzoeksresultaten en -uitkomsten kun je lezen op www.communicare.hu.nl

Schrijf je in!

Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Gesponsorde berichten