Ga door naar hoofdcontent
GesponsordProbeer deze functionele oefeningen met jouw patiënten

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Probeer deze functionele oefeningen met jouw patiënten

Donderdag 7 april 2022Afbeelding Probeer deze functionele oefeningen met jouw patiënten
Afbeelding Probeer deze functionele oefeningen met jouw patiënten

Functionele oefeningen doen met of zonder onderbeen prothese is niet altijd even makkelijk. Om jou en je patiënten te helpen hebben wij verschillende video-afspeellijsten gemaakt die via Youtube te bekijken zijn. De oefeningen gaan van basis tot meer gevorderde oefeningen. Er staan oefeningen klaar die de patiënt zowel zonder als met prothese kan oefenen. Daarnaast vind je ook oefeningen waarmee men meer functionele activiteiten gaat trainen. Deze oefeningen zijn ontworpen om patiënten te helpen bij het ontwikkelen van spieren, evenwicht, en vertrouwen in jouw dagelijks leven, ongeacht het mobiliteitsniveau.

Bekijk de video’s op ons Össur Academy Youtube kanaal en probeer ze uit met jouw patiënten

Ga naar onze afspeellijst op www.youtube.com/user/OssurAcademy/playlists

Het is aan te bevelen om deze video’s te gebruiken ter ondersteuning van jouw advies als fysio- of ergotherapeut. Hou altijd rekening met het mobiliteitsniveau dat per persoon verschillend is en pas waar nodig de oefening aan. Bij iedere oefening geldt dat als de patiënt zichzelf onwel voelt of pijn of fysiek ongemak ervaart, moet men onmiddellijk stoppen en een arts of therapeut raadplegen.

Trainingsprogramma

Een trainingsplan kan jouw patiënten helpen hun conditie en zelfvertrouwen tijdens het lopen met een prothese op te bouwen. Idealiter moeten oefeningen dagelijks worden gedaan. Probeer samen met de patiënt een routine op te bouwen die voor hun persoonlijk werkt. Deze oefeningen zijn belangrijk tijdens de eerste fasen van het revalidatietraject; herstellen van een amputatie-operatie, voorbereiden op en het leren gebruiken van een prothese. Tevens zijn deze oefeningen net zo belangrijk voor de latere stadia, na het revalidatieproces. Vaak is dit het moment waarop slechte loop-gewoontes worden ontwikkeld. Spier onevenwichtigheden komen terug, omdat mensen stoppen met met hun oefeningen. Om ervoor te zorgen dan jouw patiënten blijven functioneren in het dagelijks leven, zonder overmatige vermoeidheid en verminderde gezondheidsrisico’s, is het doen van regelmatige lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging super belangrijk.

Een progressie in de oefeningen kan bestaan uit het verhogen van het aantal herhalingen van 8 naar 15, het verhogen van het aantal sets (het aantal keren dat je een volledige ronde herhalingen maakt), het toevoegen van een iets hoger gewicht/weerstandsband, het verminderen van de ondersteuning van de bovenste ledematen, of het kleiner maken van de steunbasis.

Aanbevolen prothesevoet voor deze oefeningen

Er zijn verschillende prothesevoeten waarmee patiënten deze oefeningen zou kunnen doen. Onze Pro-Flex prothesevoeten bevatten 6 verschillende voeten die samen een familie zijn. Al onze Pro-Flex voeten kenmerken zich door het unieke 3-bladen ontwerp en een voetblad met volledige teenlengte en een gesplitste teen. Dit innovatieve ontwerp draagt bij aan een vloeiende, natuurlijke progressie vanaf de hielslag tot de teenafzet. Voor functionele oefeningen zoals deze is de Pro-Flex XC het meest geschikt.

Bekijk de Classroom Catch-up over de Pro-Flex XC

Binnen 2 minuten legt onze klinische specialist Richard uit wat deze prothesevoet zo speciaal maakt.

Ontdek de hele Pro-Flex Familie

Ben je benieuwd naar de volledige Pro-Flex Familie? Meer informatie hierover vind je op onze website.