Ga door naar hoofdcontent
BlogsWat is Stichting Pijn-Hoop en wat doet deze stichting?

Wat is Stichting Pijn-Hoop en wat doet deze stichting?

Vrijdag 8 juni 2018Afbeelding Wat is Stichting Pijn-Hoop en wat doet deze stichting?

Eén op de vijf volwassenen in Nederland lijdt aan chronische pijn. Dat zijn ruim 2,2, miljoen mensen.

Stichting Pijn-Hoop is een patiëntenorganisatie van mensen met chronische pijn voor mensen met chronische pijn. Je kunt rugpijn hebben, of hoofdpijn, of fantoompijn. Het doet er niet toe waar je pijn vandaan komt, het gaat er om dat je chronische pijn hebt en dan ben je welkom bij Pijn-Hoop. Wat we níet doen is zoeken naar manieren om je van je chronische pijn af te helpen. We zoeken wél naar de beste manier om met je chronische pijn te leren leven.

Pijn-Hoop is 30 jaar geleden opgericht om te proberen de behandeling van chronische pijn te verbeteren. En ook om chronische pijn erkend te krijgen als een zelfstandige aandoening. In de loop van de jaren hebben we 3-daagse trainingen opgezet om wat we zelf geleerd hebben aan anderen door te geven: beter met je eigen pijn te leren omgaan. En die trainingen geven we nog steeds. Ook geven we een Nieuwsbrief uit met nieuwe inzichten en ervaringsverhalen (digitaal en op papier).

We hebben bereikt dat de aandacht voor chronische pijn is toegenomen. Duidelijk is geworden dat chronische pijn niet alleen een aandoening is die een andere aandoening vergezelt. Het kan ook een afzonderlijke aandoening zijn. De oorzaak kan al lang geleden verdwenen zijn, maar de pijn is gebleven. Dan is mogelijk het pijnsysteem zelf ontregeld. Dit valt na te lezen in de ‘Zorgstandaard voor de behandeling van chronische pijn’. Deze Zorgstandaard is in het voorjaar van 2018 gepubliceerd. Dat document bevat veel moeilijke taal. Daarom hebben we samen met een aantal andere patiëntenorganisaties én samen met behandelaars er een Patiëntenversie van gemaakt. Die Patiëntenversie staat op onze website. We willen natuurlijk dat deze Zorgstandaard in de praktijk toegepast gaat worden. Daar hebben we de afgelopen maanden hard aan gewerkt. En dat ziet er veelbelovend uit.

Kijk hier voor de Patiëntenversie van de Zorgstandaard.

Auteurs

Afbeelding voor Hans van Dongen

Hans van Dongen

Reacties

  Plaats een reactie

  Word gratis RM lid

  Maak eenvoudig je eigen RM-account aan en ervaar extra leesvoordelen.

  Meer weten? Klik snel op onderstaande button

  Afbeelding ‘Meer-aandacht-voor-emoties

  Schrijf je in!

  Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

  Gesponsorde berichten