14 maart 2019

‘Slechts een klein percentage van mensen met een beroerte krijgt Medisch Specialistische Revalidatie.’
‘Gaat het wel goed met de afdeling? We hebben veel heel veel patiënten die we niet in behandeling nemen.’
‘Ik verwijs alleen maar naar de revalidatiearts als de patiënt een behandeling nodig heeft.’
In discussies en gesprekken hoor ik deze opmerkingen van collega’s en patiënten regelmatig.

Het verbaast mij waarom Medisch Specialistische Revalidatie zo sterk geassocieerd blijft met klinisch opgenomen zijn in een revalidatiecentrum of met een uitgebreide multidisciplinaire revalidatiebehandeling. 95 procent van mensen die zich melden bij een revalidatiearts, worden alleen poliklinisch gezien. En een groot deel (in het ziekenhuis het grootste deel) krijgt geen behandeling in de tweedelijn aangeboden of hooguit een ‘assessment met team’, geplakt aan een consult bij de revalidatiearts. Is dat erg? Nee. Kun je deze zorg wel betitelen als MSR? Jazeker.

Al deze patiënten krijgen wel een gesprek en worden onderzocht op cognitie en bewegen, door een medisch specialist die breed kan meedenken en beoordelen. Die zich richt op weer optimaal functioneren van de patiënt in de maatschappij. Een dokter die verstand heeft van de aandoening, van de prognose en van de gevolgen. Een dokter die ook nog de persoon en zijn omgeving meeneemt in de beoordeling. Een dokter die uitleg geeft over wat een patiënt kan verwachten en over wat hijzelf kan doen om weer grip te krijgen op zijn leven en verstand heeft van alle behandelmogelijkheden. Dit alles in 45-60 minuten. Ja, dat is MSR. Laten we hier trots op zijn. Wij kijken breder en naar de maatschappelijke gevolgen en daarom net iets anders dan de andere medisch specialisten. Dit is zeer waardevol medisch werk. Screenen, duiden en educatie, vormen vaak de enige zorg en het belangrijkste deel van ons werk. In het stepped-care model, waarbij de patiënt niet zwaarder wordt behandeld dan strikt noodzakelijk is, is dit de eerste stap.

Door vergrijzing en betere initiële medische zorg, komen er steeds meer mensen met chronische aandoeningen. Een consult bij de revalidatiearts kan patiënten handvatten geven hoe met de gevolgen om te gaan. Het visiedocument Medisch Specialist 2025 van de Federatie Medisch Specialisten doet een beroep op alle dokters: besteed meer aandacht aan een betere kwaliteit van leven voor de patiënt en aan netwerkgeneeskunde en pak een rol in de preventie van ziekte en behoud van functioneren. Een consult bij de revalidatiearts past hier prachtig bij.

Het is daarom tijd om het poliklinisch consult van revalidatieartsen meer waarde toe te dichten. Met meer aandacht, meer personeel en meer budget. Laten we het prachtige werk als dokter in de spreekkamer weer geven wat het verdient.


Gerelateerde blogs