7 december 2017

Vermoeidheid, overgewicht, chronische pijn, geen erectie meer kunnen krijgen, angst, tintelende vingers. Hoe vervelend is het als je hier dagelijks last van hebt? En dit is slechts een klein deel van de mogelijke gevolgen van de behandeling bij kanker. Voor kankerpatiënten is hiervoor ondersteunende zorg beschikbaar in het ziekenhuis, in psycho-oncologische centra, in de eerste lijn en in revalidatiecentra. Onder ondersteunende zorg versta ik zorg die aanvullend is op de oncologische behandeling, bijvoorbeeld fysiotherapie of psychologie, maar ook multidisciplinaire medisch specialistische revalidatie. Ik vraag me af of patiënten wel voldoende op de hoogte zijn van deze zorg. En krijgt elke patiënt die er voor in aanmerking komt de juiste ondersteunende zorg?

Ondersteunende zorg heeft direct invloed op de kwaliteit van leven van patiënten, niet alleen tijdens het oncologische behandeltraject, maar óók na afloop van dit traject. Het belang van die zorg wordt onderstreept door een recente uitvraag naar de late gevolgen van kanker en kankerbehandeling, die NFK via Doneerjeervaring.nl heeft gedaan onder ruim 3600 kankerpatiënten. 65 procent van die patiënten geeft aan te kampen met late gevolgen. De top 5: vermoeidheid (68 procent), verminderde lichamelijke conditie (54 procent), seksuele problemen (44 procent), concentratieproblemen (40 procent) en geheugenproblemen (37 procent). Vooral in de sport en op het werk hebben patiënten echt last van deze gevolgen. Kijk op Doneerjeervaring.nl voor meer resultaten van de uitvraag.

Zowel voor deze late gevolgen als voor klachten van patiënten tijdens de behandeling is de signalering van hun klachten essentieel. Hierbij kunnen vragenlijsten voor patiënten over hun functioneren of kwaliteit van leven behulpzaam zijn. Van deze vragenlijsten, ook wel Patient Reported Outcome Measures of PROMs genoemd, is NFK een groot voorstander. PROMs dragen bij aan het inzicht van de patiënt in zijn eigen gezondheidssituatie en ondersteunen de patiënt in het gesprek met zijn zorgverlener. Dat gesprek leidt er idealiter toe dat de patiënt zo nodig ook de weg vindt of wordt verwezen naar passende zorg. Hierin ligt ook een oproep voor alle professionals binnen de ondersteunende zorg besloten: sluit voor de patiënt meer aan op zijn oncologische behandeling, draag bij aan signalering van zijn klachten en informeer de patiënt over mogelijkheden en meerwaarde van de ondersteunende zorg.


Gerelateerde blogs