Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenUniversitair docent ontwikkelt zelfgrijpende handprothese

Universitair docent ontwikkelt zelfgrijpende handprothese

Vrijdag 6 september 2019Afbeelding Universitair docent ontwikkelt zelfgrijpende handprothese

Universitair docent Gerwin Smit van de TU Delft ontwikkelde een zelfgrijpende handprothese, geïnspireerd op de menselijke anatomie.

Dat vertelt hij in een interview met journalistiek platform Delta. Als kind vroeg Smit zich al af waarom de handprothese van zijn tante niet bewoog. Dat moest toch anders kunnen. Nu heeft hij een hand ontwikkeld met grijpfunctie, zonder motoren of batterijen. De prothese is gebaseerd op het principe van tenodese. Dat betekent dat wanneer je je pols naar voren buigt, je vingers min of meer gestrekt zijn. Als je daarna je pols achterover beweegt, zie je dat je vingers meer gebogen zijn. Deze tenodese wordt veroorzaakt door hoe de pezen langs een pols lopen. Wanneer je de zelfgrijpende handprothese tegen een object duwt, sluit de hand op natuurlijke wijze. Hierdoor kun je objecten oppakken zonder de andere hand te gebruiken. De hand is voor 90 procent 3D geprint en bestaat voor de rest uit staal. Het bedrijf Move Engineering brengt de hand naar de markt.

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten