Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenNeuroplasticiteit bij kinderen en jongeren na hersenletsel

Neuroplasticiteit bij kinderen en jongeren na hersenletsel

Vrijdag 24 december 2021

De ‘tien geboden voor neuroplasticiteit’. Die presenteerde dr. Marsh Königs, neurowetenschapper en wetenschappelijk research director bij het Daan Theeuwes Centrum, tijdens een digitaal symposium op 10 december over kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). “Use it or lose it”, zo luidde zijn belangrijkste advies. Iets wat je niet gebruikt zal ook niet beter worden, en dit geldt ook voor ons brein.

Königs, die promoveerde op de impact van traumatisch hersenletsel bij kinderen en werkzaam is bij het UMC Emma Kinderziekenhuis, deelde zijn laatste inzichten met betrekking tot neuroplasticiteit. Om de aanmaak van neuronen (nieuwe hersencellen) en nieuwe verbindingen tussen neuronen te stimuleren bij kinderen en jongeren met NAH, is het van belang tijdens een revalidatietraject snel te starten met gerichte training in de juiste dosering, intensiteit en duur op zowel motorisch als cognitief vlak. Neuroplasticiteit is een continu proces, wat betekent dat bij revalidatie aandacht moet zijn voor het blijvend stimuleren van de hersenen door ze met regelmaat op de proef te stellen. Dat kan door dit thema op te nemen in het behandelprogramma.  

In aanvulling hierop bracht prof. dr. Lucia Braga het belang van de betrokkenheid van het gezin en leeftijdsgenoten van NAH patiënten bij de revalidatiebehandeling onder de aandacht. Braga is voorzitter van het SARAH Netwerk in Brazilië dat geheel gratis revalidatiezorg verleent, studenten opleidt en wetenschappelijk onderzoek doet. Braga, die promoveerde op het onderwerp Family Centered Care en jarenlang werkte als neurowetenschapper, deed bij SARAH onderzoek naar het betrekken en stimuleren van het systeem rondom de jonge revalidatiepatiënt. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de begeleiding van broertjes, zusjes of vriendjes van jongeren met NAH een positief effect heeft op het herstel en de neuroplasticiteit van het brein. Voor kinderen blijkt vooral een actieve rol van ouders bij het revalidatietraject effectief. Braga bevestigde verder de onderzoeksresultaten van Königs dat revalidatie gedurende een langere periode de capaciteit van het brein vergroot. Dus, hoe licht of hoe ernstig het letsel ook is, er kan steeds vooruitgang geboekt worden, ook al zijn het misschien kleine stapjes.

Het symposium werd georganiseerd vanuit het project Meedoen?! Next Step. Een van de doelen van project is het ontwikkelen van een landelijk revalidatiebehandelprogramma voor kinderen en jongeren met NAH. Het delen van de laatste inzichten zullen bijdragen aan een eenduidig behandelplan voor kinderen en jongeren met NAH dat op dit moment ontwikkeld wordt en in de toekomst toegepast kan worden bij alle revalidatiecentra in Nederland. Meedoen Next Step is een initiatief van Basalt en wordt gesubsidieerd door de Hersenstichting.

Reacties

  Plaats een reactie

  Word gratis RM lid

  Maak eenvoudig je eigen RM-account aan en ervaar extra leesvoordelen.

  Meer weten? Klik snel op onderstaande button

  Afbeelding De-revalidatiearts-komt-naar-je-toe

  Schrijf je in!

  Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

  Gesponsorde berichten