Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenKinderen leren hun grenzen aangeven
Boek cirkels van nabijheid helpt professionals en ouders

Kinderen leren hun grenzen aangeven

Vrijdag 12 juni 2020Afbeelding Kinderen leren hun grenzen aangeven

Kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking hebben vaak moeite met het aangeven van eigen grenzen of aanvoelen van sociale grenzen. Rijndam Revalidatie biedt voor deze kinderen de training ‘Cirkels van Nabijheid’ aan. Dankzij een methodiekboek en bijbehorend werkpakket, kunnen ook leerkrachten, zorgprofessionals en ouders deze methodiek gebruiken. Op speelse wijze leren kinderen dat zij baas zijn over hun eigen lichaam.

Cirkels van Nabijheid is een methode die kinderen helpt te begrijpen welke mensen wat met hen mogen doen. Hoe leer je je zestienjarige kind, dat qua ontwikkeling veel jonger is, bij wie het nog op schoot kan kruipen? Hoe leer je je verstandelijk beperkte dochter die dagelijks wordt gekatheteriseerd, dat zij de baas is over haar lichaam? Logopediste Nynke Biegel-Slappendel en GZ-psycholoog Wolanda Werkman sloegen de handen ineen om antwoord te geven op deze zorgvragen die leven bij veel ouders en leerkrachten. Zij ontwikkelden hiervoor de methodiek Cirkels van Nabijheid, die wordt ingezet bij intensieve individuele behandeltrajecten voor kinderen en ouders.

De kinderen leren op speelse wijze mensen herkennen als lid van een groep: intimi, bekenden en onbekenden. Vervolgens leren ze de sociale regels die hierbij horen: wie knuffel je, met wie ga je mee en met wie niet? Dit begrijpen is volgens de ontwikkelaars een voorwaarde voor weerbaarheid. De methodiek is inzetbaar voor het aanleren van diverse vaardigheden met aandacht voor thema’s als privacy, intimiteit, seksuele ontwikkeling en voor jezelf opkomen. Cirkels van Nabijheid is bestemd voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van minimaal vier jaar.

De behandelmethode is nu ook beschikbaar voor scholen, revalidatiecentra en andere instellingen die werken met kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Met het methodiekboek, een magnetische cirkel en pictogrammen kunnen leerkrachten, zorgprofessionals en ouders de methode inzetten en het kind met een beperking op weg helpen naar autonomie. Rijndam Kinderrevalidatie biedt daarnaast workshops, waarin professionals worden ingewerkt in de Cirkelmethodiek.

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten