Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Ik ben geen patiënt meer, maar weer mens’

‘Ik ben geen patiënt meer, maar weer mens’

Maandag 1 juni 2015Afbeelding ‘Ik ben geen patiënt meer, maar weer mens’

Niek van den Adel (32) heeft sinds 2010 een hoge dwarslaesie als gevolg van een motorongeluk. Mede dankzij een intensieve revalidatieperiode heeft hij zijn leven weer op de rails. 

Hij kan zich helemaal vinden in de nieuwe definitie van gezondheid. ‘Die definitie geldt niet alleen voor invalide, maar ook voor valide mensen. Iedereen maakt op zijn of haar manier tegenslagen mee. Daar overheen komen, het accepteren en de eigen regie voeren zijn de ingrediënten voor geluk en gezondheid. Door mijn revalidatie ben ik geen patiënt meer, maar weer mens. De revalidatie heeft mij trouwens nog meer opgeleverd. Mijn ergotherapeute en ik werden smoorverliefd op elkaar. We zijn getrouwd en hebben sinds kort een tweeling. Ik laat me niet beperken door mijn dwarslaesie. Niet dat het makkelijker is geworden, maar ik beschouw het wel als een verrijking van mijn leven. Ik sta meer dan voorheen stil bij de mooie dingen. Bij het revalidatiecentrum geef ik trainingen Eigen Regie voor lotgenoten met een verse dwarslaesie. Verder leer ik medewerkers in de gezondheidszorg gastvrijheid te tonen naar patiënten. Daar valt nog veel winst te behalen. Het is belangrijk om patiënten mooie ervaringen mee te geven. Zelf werkte ik voor mijn ongeluk in de horeca, waar gastvrijheid de sleutel is tot succes.’

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten