Geert van den Heuvel weet hoe het is om niet goed te kunnen lopen. Volgens hem is zijn ervaring een voordeel in het werk in een orthopedische schoenmakerij. ‘Ik kan mij loopklachten van onze klanten goed voorstellen en heb snel oplossingen paraat.’

Zijn deskundigheid komt overal van pas. Met de kerst was hij met familie op wintersport, toen een neefje last had van zijn voeten. Een wondje irriteerde in zijn skischoen. Gelukkig is er dan altijd ome Geert die raad weet. Zelf heeft hij regelmatig wondjes aan zijn stomp gehad en daarom – naast zalfjes, pleisters, second skin pleisters en wondverband – altijd een stukje vilt paraat. De druk op het wondje vermindert, het wondje herstelt beter en de ‘patiënt’ heeft minder pijn. Met een viltje in zijn schoen, kon de neef weer lekker verder skiën.

Greppel

Dat Geert van den Heuvel verstand van voeten heeft gekregen en voetbedden maakt bij OIM in Arnhem, heeft alles te maken met een ongeluk dat in 2006 plaatsvindt. Hij rijdt op zijn motor van zijn werk bij Goossens Wonen en Slapen naar huis als hij wordt aangereden door een auto en in een greppel belandt. In het Radboud UMC blijkt dat er geen gevoel meer in zijn voet zit en dat dit ook niet terug zal komen. Zijn voet moet geamputeerd worden. Hij blijft er nuchter onder, maar denkt direct aan zijn sport volleybal én aan het feit dat zijn vrouw 37 weken zwanger is. ‘Dat was niet zo handig.’

Grappenmaker

Het komt goed. Marjo bevalt thuis, dus Geert kan er eenvoudig bij zijn. Ook al weet hij dat zijn leven zal veranderen, zegt hij direct: ‘Ik ben dezelfde Geert, alleen dan zonder voet.’ Toch verandert ook hij. Wordt rustiger. In de volleybalkleedkamer was hij de fysieke grappenmaker, degene die mensen op de rug nam en rare dansjes deed. Bij zijn nieuwe sport zitvolleybal is hij beduidend kalmer. ‘Mijn humor is een beetje afgezwakt. Het ligt er ook aan hoe het met mijn been gaat. Als het goed gaat met je prothese, gaat het ook goed met je leven.’

Kroatië

In het begin heeft hij pijn, gaat staan niet goed. Op zijn werk wordt hij van meewerkend voorman receptionist en communicatiemedewerker. Gaat terug in salaris. Ondertussen blijft de zoektocht naar de juiste prothese. De combinatie van een liner, een buitenkoker en steunen op de stomp, blijkt geen succes. Zitvolleybal brengt hem het juiste. Op trainingskamp in Kroatië ziet hij dat de Kroatische zitvolleyballers zonder problemen met een zachte binnenkoker lopen. Dat wil hij ook. Zijn nieuwe prothese is zachter, steunt op zijn knie en geeft geen problemen meer.

Zorgvuldig

Het zoeken naar goed materiaal gaat gelijk op met een speurtocht naar een nieuwe baan. Hij krijgt een idee. Door zijn eigen problematiek weet hij hoe belangrijk een goede prothese en goed schoeisel zijn. Arbeidstesten wijzen ambachten uit en dus is de keuze eenvoudig gemaakt. Via een leer-werktraject rolt hij in 2011 in de orthopedische schoenmakerij. Inmiddels heeft hij het vak in zijn vingers. ‘Ik ben heel precies. Mijn valkuil is dat ik dan wat langer doe over mijn werk, maar ik maak wel mooie dingen.’

Klanten van Geert hebben last bij het lopen door uiteenlopende oorzaken. Vanuit revalidatiecentra komen bijvoorbeeld mensen die spierproblemen hebben door een triple artrodese, spierziekte hmsn, een beroerte of cp. Daarnaast gaat het ook om klompvoeten, hamertenen en klauwtenen. Het is de uitdaging van Geert en zijn collega’s om de juiste voorziening te maken. Een ezelsoor, een steunzool, een verzachting (polstering), een stalen strip achterin voor extra stevigheid of een grotere neus. Elke schoen komt bij Geert langs voor de voorziening. Alles geheel op maat.

Fantasie

Vanuit de werkplaats heeft hij niet veel contact met klanten. Als patiënten bij de een orthopeed, revalidatiearts, reumatoloog of andere specialist zijn geweest, volgt multidisciplinair spreekuur met schoenmaker en instrumentmaker. Daarna komt voorzieningmaker Geert in beeld. Hij moet het dus doen met het gevoel, verhalen van collega’s en de fantasie over iemand die weer zonder pijn of met minder pijn kan lopen. ‘Al zag ik laatst in de werkplaats op een leest de naam van een vriend staan. Die kreeg ik ook in handen. Het geeft dan toch wel extra voldoening dat je hem er vervolgens zo goed op ziet lopen.’

Improvisatie

Hij geniet van zijn werk, al vergt staand werken improvisatie, omdat hij dat niet altijd volhoudt. ‘Soms kies ik er voor om meer zittend werk te doen. Ik ben gewend de dingen te accepteren zoals ze zijn, ook privé. Als ik over een kilometer langer loop dan normaal, dan is dat maar zo. Dat neem ik mee in mijn werk. Als een machine wat trager werkt, dan leg ik me daar bij neer.’ Geert leeft zijn leven zoals het komt, is geen planner. Zijn motto? Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Hij is niet zo bezig met de toekomst van zijn carrière. Natuurlijk, klanten adviseren over schoeisel zou hij mooi vinden, maar dit werk is ook prima. Het doel is hetzelfde. Anderen tips geven? Dat kan altijd en overal.


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

De oorlog in Oekraïne dreunt dagelijks na in het MRC

Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg heeft er sinds kort een groep revalidanten bij: Oekraïense militairen en burgers. Cultuurverschillen maken dat…

Cor ontmoette zijn grote liefde tijdens het revalideren

Zoveel jaren later… In de verhalenserie ‘Zo veel jaren later…’ gaat Revalidatie Magazine op zoek naar mensen die tientallen jaren…

Geert weet hoe het is

Geert van den Heuvel weet hoe het is om niet goed te kunnen lopen. Volgens hem is zijn ervaring een…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

De Pronkhoek

Het verkrijgen van een mooie grant mag gevierd en dus ook gedeeld worden. Het NTR biedt op deze pagina’s een…

De Menukaart Beenprothesegebruikers

Handig instrument om tijdig relevante patiëntinformatie te geven aan patiënten met een beenamputatie Patiënten met een beenamputatie krijgen veel informatie…

Voeding en amputatie

Adequate voeding is belangrijk tijdens revalidatie, ook bij mensen met een beenamputatie ten gevolge van ischemie. Mensen die een beenamputatie…