Grote ramen, patiënten die druk aan het oefenen zijn en een elektronische ‘gamewand’ zo groot als de hele muur. In het Oefenlandschap van Revalidatie Friesland kunnen patiënten door middel van serious gaming oefenen en zo hun arm-handfunctie verbeteren. Femke Plantinga (17) is één van de vele patiënten die hier baat bij hebben.

Vanaf haar geboorte stond de hand van Femke naar beneden gebogen en waren haar vingers gestrekt. Om haar hand beter te kunnen gebruiken, werd ze op 15-jarige leeftijd geopereerd. Tijdens de operatie ging er iets vreselijk mis. ‘Hoewel mijn pols na de operatie goed stond, was mijn hand gebald als een vuist. Er zat geen beweging meer in.’ Op dat moment is Femke gestart met therapie in het Oefenlandschap.

Een probeersel
De therapie die Femke in het Oefenlandschap volgt, was zoals Femke zegt ‘een probeersel’. Haar arts Nanne Land zei: ‘We gaan gewoon beginnen. Ik weet niet of het effect gaat hebben en dat kan ik ook niet garanderen. Maar we gaan het wél doen.’ Femke is achteraf blij dat ze daarin is meegegaan: ‘Ik train vanaf september 2020 iedere week in het Oefenlandschap en mijn hand is al zo veel beter geworden. Eerst kon ik mijn vingers helemaal niet bewegen en nu kan ik ze al een heel eind verder krijgen. De arts en fysio zeggen dat ik met twee keer per week oefenen nog meer kan bereiken. Als het allemaal lukt met school en stage, ga ik dat zeker proberen.’ Doordat Femke een spel aan het spelen is, ligt de focus minder op de niet goed functionerende hand en meer op het spel. ‘Dit vind ik een fijne manier van oefenen.’

Het Oefenlandschap van Revalidatie Friesland.

Traumaverwerking
‘Het Oefenlandschap heeft mij niet alleen geholpen met het beter gebruiken van mijn hand. Het heeft mij ook geholpen in een stukje traumaverwerking. Na de operatie werd mijn hand gestrekt om nieuw gips aan te brengen. Ik heb toen zo veel pijn gehad dat ik mijn hand niet meer durfde te openen. Toen ik in het Oefenlandschap ging oefenen – ik oefen veel op de Amadeo –, vergat ik langzamerhand mijn trauma. Doordat ik me focuste op de spelletjes die ik aan het spelen was. Dat heeft voor mij echt heel veel betekend.’

Anne Visser-Meily en Jorit Meesters zijn bevlogen wetenschappers die duidelijke ideeën hebben over de voordelen van structurele samenwerking tussen HBO en WO op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Het themanummer over wetenschap van het NTR biedt hen een goede gelegenheid om hun visie op dit onderwerp toe te lichten. Anke Meester sprak met hen.
De controller van Amadeo, de serious game waar Femke veel aan had.

Van ‘ik kan het niet’ naar ‘ik kan het wel’
Revalidatiearts Nanne Land, nauw betrokken bij de oprichting van het Oefenlandschap, vertelt wat de voordelen ervan zijn. ‘Het belangrijkste vind ik dat patiënten zelf resultaat zien. Het stimuleert en enthousiasmeert enorm als ze zien dat ze vooruitgang boeken. Een ander voordeel is dat je in kleine stapjes kunt werken. Kun je helemaal niks met je hand? Dan is er wel een apparaat dat je hand ondersteunt, waardoor je het alsnog kunt gebruiken. De ondersteuning kun je in stappen afbouwen waardoor je op een hele gestructureerde manier ondersteuning kunt bieden. Daardoor merk je ook dat iemand vooruitgang boekt en enthousiast wordt. Je ziet een gedachtenverandering van ‘Ik kan het niet’ naar ‘Ik kan het wel’. Het is trouwens niet alleen het Oefenlandschap, we combineren het ook met elektrostimulatie en andere methoden. Doordat we die combinatie kunnen maken wordt de behandeling effectiever. Daardoor gebeurt er iets wat we eerder niet voor elkaar kregen. Dat vind ik echt gaaf. Dat maakt het Oefenlandschap voor mij een echte gamechanger.’

Revalidatiearts Nanne Land: ‘Het belangrijkste vind ik dat patiënten zelf resultaat zien.’

Toekomst van het Oefenlandschap
Revalidatiearts Land ziet veel mogelijkheden voor het Oefenlandschap. Hij legt uit: ‘Op dit moment is het dus gericht op het verbeteren van de arm-handfunctie. Dit kunnen we uitbreiden naar andere toepassingen door ook apparatuur op het gebied van cognitie, lopen en balans aan te bieden. Daarmee hoop ik dat het Oefenlandschap een levendige plek wordt waar alles samenkomt.’


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Podcast: De Finish

In de laatste aflevering van de podcast ‘Bergen Verzetten’ komen de verhalen van Henny, Klaas, Stefan, Sylvan, Luna en Lisa…

Podcast: Acceptatie

In aflevering 6 van de podcast ‘Bergen Verzetten’ is de avond voor de wedstrijd aangebroken. Wielrenner Rob Harmeling vertelt in…

Femke (17) richtte zich zó op gamen dat ze haar trauma vergat

Grote ramen, patiënten die druk aan het oefenen zijn en een elektronische ‘gamewand’ zo groot als de hele muur. In…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Hybride zorg als oplossing voor personeelstekorten

Welke mogelijkheden zien revalidatieartsen? Hybride zorg wordt gezien als een kans om met minder zorgmedewerkers meer patiënten te behandelen. Tijdens…

De Menukaart Beenprothesegebruikers

Handig instrument om tijdig relevante patiëntinformatie te geven aan patiënten met een beenamputatie Patiënten met een beenamputatie krijgen veel informatie…

Kansen door COVID: een pandemie die aanzet tot innovatie

Cochrane Corner Gedurende de COVID-19 pandemie werd duidelijk dat telerevalidatie mogelijk is, maar investering en kennis vaak nog missen om…