Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenAlsof de behandelaar in je woonkamer staat
Thuis revalideren na een CVA

Alsof de behandelaar in je woonkamer staat

Vrijdag 16 maart 2018Afbeelding Alsof de behandelaar in je woonkamer staat

De technologische innovaties vergroten de mogelijkheden ook voor thuisrevalidatie na een CVA. Revalidatiecentra hebben digitale oefenprogramma’s samengesteld die uit meer elementen bestaan, en onderzoeken ook het effect. De patiënten zijn in elk geval al enthousiast.

Fast@home (fast staat voor ‘fit after stroke’) is een online platform dat wordt aangeboden aan sommige CVA-patiënten die medisch specialistische revalidatie krijgen. Ze kunnen hiermee thuis oefenen als aanvulling op hun behandelaanbod in het revalidatiecentrum. Het platform is samengesteld na intensief onderzoek onder revalidanten, mantelzorgers en professionals. Het combineert programma’s zoals: een monitor die dagelijkse activiteiten in beeld brengt (bijvoorbeeld liggen, staan, lopen en fietsen), en apps voor fysieke oefeningen, telerevalidatie en cognitieve stimulering. Ook is een psycho-educatie module opgenomen met informatie over een CVA voor de patiënt en mantelzorger.

De implementatie en effectiviteit van Fast@home, en de tevredenheid erover, worden geëvalueerd bij 150 CVA-patiënten. De centrale vraag is in welke mate de behandeling wordt verbeterd door digitale thuisrevalidatie. Het effectonderzoek loopt nog tot volgend jaar. De eerste resultaten zijn positief.

Nog steeds vooruit

Revalidant Leo is enthousiast over thuis revalideren dankzij de mogelijkheden van het platform. Kijk hieronder voor de video. Hij raakte door een beroerte rechtszijdig verlamd. ‘Mijn stabiliteit was behoorlijk aangetast, en mijn korte termijngeheugen.’ Na behandeling bij Sophia Revalidatie gebruikt hij thuis nu het fast@home programma. Ook zijn vrouw ziet dat hij nog steeds vooruit gaat. ‘Het is een totaalpakket, de volgorde spreekt voor zich. Het nodigt uit om de oefeningetjes iedere dag te doen. Daardoor ben ik een stuk stabieler in mijn staan, en ik heb meer bewegingsruimte. Mijn arm beweegt beter, ik kan nu bij mijn linkerschouder komen met wat hulp, eerst was dat helemaal niet zo. Ik doe ook geheugenoefeningen. Die zijn verpakt in leuke spelletjes, die doe ik graag.’

Revalidant Leo gebruikt het Fast@Home programma

Breder inzetten

‘E-revalidatie’ -digitale programma’s voor oefening thuis- wordt steeds vaker ingezet door revalidatiecentra. Fast@home is vooralsnog alleen beschikbaar voor revalidanten bij het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie. De betrokken centra willen het platform dit jaar doorontwikkelen en bruikbaar maken in de CVA-zorgketen en voor andere doelgroepen. Leo valt bij: ‘Dit zou aan alle patiënten moeten worden aangeboden. Het is een behandelaar in je woonkamer. Het is net alsof er iemand bij je staat die tegen je zegt probeer dit, probeer dat. Het is je fysiotherapeut en je ergotherapeut aan huis. Ik heb er heel veel baat bij, het is hartstikke leuk om te doen, het is uitnodigend en het heeft effect.’

Fast@home is een soort ‘voordeur’ waardoor je op internet bij modules kunt komen: het is een online platform/portaal waarin diverse apps zijn ondergebracht. Zoals ‘Telerevalidatie’ dat mede is ontwikkeld door Roessingh, Centrum voor Revalidatie, samen met de research afdeling en de JC-Groep Telerevalidatie. Zeven andere revalidatiecentra hebben meegedacht over keuze en invulling van oefenfilmpjes voor het trainen van arm-handfunctie, gebaseerd op bestaand oefenmateriaal (dat nog niet on-line was aangeboden).

Roessingh zet het portaal zelf in bij verschillende doelgroepen zoals CVA, oncologie, COPD, Vroege Interventie en kinderrevalidatie. Patiënten kunnen, eventueel ondersteund door mantelzorgers, zelfstandig met het portaal onderdelen uitvoeren van hun revalidatieprogramma. Ook kan de communicatie worden verbeterd tussen behandelaar en patiënt, door een berichtenfunctie. Patiënten hebben al gezegd het fijn te vinden dat de afstand tussen hen en de behandelaar zo wordt verkleind.

Reacties

    Plaats een reactie

    Schrijf je in!

    Ontvang de RM nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over revalidatiemethoden, onderzoek, innovatie en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

    Gesponsorde berichten