Leven met hersenletsel

Henk Nieuwenhuys schreef een boek over zijn leven met hersenletsel. Na een skiongeluk belandde hij in coma. Toen hij ontwaakte, moest hij zichzelf opnieuw leren kennen.

Hij ging op zoek naar een manier om in het dagelijks leven met NAH om te gaan. Leven met hersenletsel is heel ingrijpend en intensief. Het heeft invloed op fysiek, mentaal, emotioneel, communicatief sociaal, professioneel, financieel en seksueel vlak. Voor Henk bleek China de beste therapie. Hij emigreerde nadat hij zijn Chinees blauwwit export porselein aan het Shanghai Museum schonk. Om te kunnen functioneren in de Chinese samenleving, moet hij voor alles nóg meer zijn best doen. In China kan hij niet vertrouwen op vaste gewoontes en principes en moet hij elke dag opnieuw het gevecht aangaan om schijnbaar normale zaken voor elkaar te krijgen.

In Nederland lopen elke dag bijna vierhonderd mensen hersenletsel op door een beroerte, ongeval, ziekte of hartstilstand. Naar schatting lopen er in Nederland zo’n 650.000 mensen rond met NAH. Vaak is het onzichtbaar, maar zijn de problemen waar mensen mee kampen aanzienlijk. Volgens patiëntenvereniging Hersenletsel.nl laat het boek van Nieuwenhuys zien dat mensen altijd opnieuw kunnen beginnen. Het boek is verkrijgbaar via de webshop van Hersenletsel.nl. De gehele opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar de patiëntenvereniging.