Dr. Sacha van Langeveld is fysiotherapeut op de dwarslaesieafdeling en onderzoeker in het kennis - centrum van revalidatiecentrum De Hoogstraat.

De afgelopen 25 jaar werkte ze mee aan projecten van hulporganisaties in diverse landen, zoals Canada, Armenië, laos, Vietnam en China. Bovendien deed ze onderzoek in Australië, noorwegen, zwitserland en duitsland. ‘Door in contact te komen met verschillende culturen, leer je dat er vele wegen naar Rome leiden. Er is niet één manier van aanpakken. Die ervaringen maken je flexibeler. Neem de enorme bezuinigingen waarmee we nu te maken hebben. We krijgen minder tijd om te behandelen, we moeten omhoog met de productie en we willen de kwaliteit ervan bewaken. Dan bedenk ik al snel: dan gaan we meer in groepen behandelen, zodat je in dezelfde tijd meer patiënten therapie kunt geven.

Daar zijn we nu mee bezig. Wat ik eveneens heb geleerd, is met lichaamstaal te werken. ‘Als je de taal van een land niet spreekt, ben je daar veel meer op aangewezen. Een turkse vrouw die we in De Hoogstraat behandelen en matig mederlands spreekt, vertelde me gisteren dat ik haar altijd zo goed begrijp en goed kan uitleggen. Met veel lachen, veel voordoen en open zijn, kom je een heel eind. Tijdens mijn verblijven in het buitenland is me ook opgevallen dat in veel landen vrienden en familie van begin af aan worden meegenomen in de revalidatie. Hier in mederland is dat heel erg afgebakend en moeten we daarvoor speciaal meeloopdagen organiseren om de familie erbij te krijgen. Die betrokkenheid zou meer omarmd moeten worden. Familie en vrienden zijn zo ontzettend belangrijk in iemands leven. Maar we mogen zeker niet klagen. Op het gebied van revalidatie zijn we volgens mij nog steeds nummer 1 in de wereld. En we besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan sport, omdat we weten dat beweging bij een gezond leven hoort. Eigenlijk zijn we een heel fortuinlijk land.’