Dreeuwes Dijkstra (56) moest twee keer revalideren. Na een verkeersongeluk zes jaar geleden én door een kapotte stent in zijn slagader. Maar ondanks hersenletsel en een dwarslaesie geniet hij van wat hij nog kan. Een fotoreportage van Daniëlle Moelker beschrijft zijn leven.

Foto 2. Meerdere malen keek Dreeuwes de dood in de ogen. Dat heeft impact gehad op zijn hele gezin. Ook al zijn dochters Iris en Nina al het huis uit; ze schuiven graag thuis aan. Ze waarderen het dat hun vader er nog is en genieten van de momenten samen.

Foto 3. Elke avond staat Dreeuwes een half uur tot drie kwartier aan zijn statafel. Dan staat zijn lijf weer even in een andere houding. Dat is goed voor zijn organen, spieren, voor zijn hele lichaam.

Foto 4. Door zijn hersenletsel is lezen lastig geworden. Gelukkig staat dat communicatie tegenwoordig niet in de weg. Via Whatsapp kun je gesproken berichten sturen. Televisie is Dreeuwes’ favoriete medium. Dagelijks kijkt hij naar het journaal en actualiteitenprogramma’s. Het wereldnieuws beklijft niet heel goed, maar door de combi van beeld en geluid kan hij het zich wel eigen maken. Als iemand het er dan over heeft in een gesprek, weet Dreeuwes waar het over gaat.

Foto 5. Het is echt iets voor hen samen. Dreeuwes en Berma genieten enorm van lekker werken in de tuin. Het gras is inmiddels verdwenen, dat was niet zo handig meer qua onderhoud. Desalniettemin is de tuin vol, fleurig en netjes.

Foto 6. Dreeuwes stond altijd in de keuken, maar na het ongeluk (hij lag twee maanden in coma) moest hij helemaal vanaf nul beginnen. Dat leerde hij stap voor stap in het revalidatiecentrum. In een aangepaste keuken maakt hij de lekkerste gerechten voor zijn gezin. Het duurt wat langer dan vroeger, maar dat is niet erg. Hij heeft de tijd.

Foto 7. De fysiotherapeut ziet hij twee keer per week, de manueel therapeut één keer. En dan heeft hij sinds kort ook nog een aantal keren oedeemtherapie. Die is erbij gekomen om meer vocht af te voeren. In december had hij nog een heupoperatie en zijn lichaam reageert daar nogal heftig op. Maar de therapie helpt: het vocht hoopt niet langer op in zijn benen of voeten.