Innovatie in beeld

Zora
Zora is een kleine zorgrobot, met een menselijke vorm. Zora wordt vooral ingezet tijdens bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld bij revalidatie. Inez van den Ham, kinderrevalidatiearts bij Rijndam, vertelt erover in een vlog. Bekijk hier de vlog

Weer lopen door implantaat
De nieuwste innovatie die mensen met een incomplete dwarslaesie weer kan laten lopen, is elektrostimulatie van het juiste gedeelte van het ruggenmerg. De Sint Maartenskliniek werd door een Zwitserse onderzoeksgroep gevraagd om mee te werken aan een studie. Gert-Jan Oskam heeft een incomplete dwarslaesie opgelopen door een fietsongeluk. Hij kreeg een implantaat dat zenuwbanen elektrisch stimuleert. De NOS en Omroep Gelderland maakten hier een item over.

Hand uit de printer
Geen dure huidkleurige prothesehand, maar een kleurige hand uit de 3D-printer. Deskundigen in Groningen realiseerden deze voor de 9-jarige Guido. Stefan Veldman is als werktuigbouwkundige gespecialiseerd in 3D-printen. Hij gebruikte een online bouwtekening en maakte die op maat voor Guido. Alle onderdelen werden geprint – een proces dat 25 uur duurde – en vervolgens werd de hand met schroefjes en touwtjes in elkaar gezet. Omdat de betrokken deskundigen het werk zonder vergoeding deden, kostte de prothese maar 52 euro. Een traditionele handprothese kost al snel 15.000 euro. Het handenteam van het UMCG is blij met de positieve ervaringen en wil vaker gebruik gaan maken van geprinte protheses. Onder meer het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de hand van Guido.

Klikprothese: Nu ook in Rotterdam!
De klikprothese is bezig aan een opmars: na de introductie in Nederland van Radboudumc, kunnen ook patiënten in Rotterdam na een beenamputatie deze nieuwe prothese krijgen. Het Erasmus MC en Rijndam Revalidatie hebben daarvoor gezamenlijk het Osseointegratie Centrum Rotterdam opgezet. Een klikprothese is een prothese die je direct aan het bot kunt vastzetten. Een prothesekoker is niet meer nodig en dat geeft veel voordelen. Minder beschadigingen aan het lichaam en de kans om langere afstanden te kunnen lopen. Nieuws uit Nijmegen besteedde eerder aandacht aan de klikprothese.